Despre Noi

Istoric

Istoria Bisericii Golgotha începe în februarie 1962, când familia Trifu emigrează din Banatul Iugoslav în Statele Unite, mai precis la Detroit. În 1963 familia Trifu se mută la Chicago, frecventând o perioadă de timp o biserică americană, ,,Stone Church”. Emigraţia a continuat, iar în 1967 de ,,Ziua Mulţumirii” (ultima joi din luna noiembrie), fraţii români au pus bazele tipăririi unei reviste creştine, intitulate ,,Prietenul”.

În August 1968 vine la Chicago fratele pastor Gabriel Kovaci din Butin-Timiş şi au loc primele mişcări de organizare. Prima întâlnire organizată în care s-a ţinut serviciul divin a avut loc în data de 12 august 1968 în clădirea unei biserici spaniole, situată la intersecţia străzii 18th cu strada Halsted; iar primul pastor a fost Gabriel Kovaci.

În luna octombrie 1973 este cumpărată clădirea situată la adresa 2809 W 59th St. cu California, fiind înregistrată în statul Illinois cu numele ,,Full Gospel Fellowship Romanian Pentecostal Assembly”, acesta fiind primul nume al bisericii, actuala ,,Golgotha”. La această adresă biserica s-a închinat şi a slujit Domnului până în iunie 2004, când Domnul ne-a ajutat şi am cumpărat o nouă clădire în suburbia Oak Lawn într-o locaţie superbă, cu dotări şi facilităţi de ultimă oră.

Timp de mai mulţi ani biserica a purtat numele de ,,Maranatha”, fiind afiliată organizaţiei ,,Church of God”, iar din iunie 2004 numele bisericii este ,,Golgotha Pentecostal Romanian Church”. Astăzi, membrii bisericii se închinnă şi slujesc Domnului la adresa 10100 S. 52nd Avenue, Oak Lawn, Illinois, 60453, USA.

Nu lipsit de importanţă este faptul că actuala Biserica Golgotha a fost prima biserică penticostală din Chicago şi a doua din America de Nord (prima din America fiind la Detroit).
În toţi aceşti ani biserica a fost şi este slujită de mai mulţi fraţi slujitori. Dorim să-i amintim doar pe cei care au slujit ca pastori principali: Gabriel Kovaci, Ion Pînzaru, Onciu Sima, Someşan Gabriel, Bălici Aurel, Alexandru Trombiţaş, Sorin Puha si in prezent Iulian Costea.